FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Готви се голям обрат в сключването на Гражданската отговорност

Промените предвиждат въвеждането на система „бонус-малус“, която на практика е нарушителите на пътя да плащат по-високи цени на „Гражданската“ от изрядните шофьори.

Затова в кодекса е записано, че застрахователят трябва да приеме правила за коригиране на застрахователната премия, въз основа на предявените претенции за определен период от време (система „бонус-малус на застрахователя“).

Правилата включват реда и начина за коригиране на застрахователната премия, условията и критериите, които застрахователят е определил, както и начина, по който използва удостоверенията за предявени застрахователни претенции, при коригиране на премиите.

Застрахователят обаче не може да третира застрахования по дискриминационен начин, нито да увеличава необосновано премията му поради неговата националност или единствено въз основа на това, в коя държава е пребивавал.

Със законопроекта се въвеждат нови дефиниции за „превозно средство“ и „използване на превозно средство“. Като за някои категории няма да се иска сключването на застраховка.

Това са ремаркета категория О1 (до 750 килограма), самоходна техника с мощност на двигателя до 10 kW, велосипеди с двигател, индивидуални електрически превозни средства и самобалансиращи се превозни средства, тоест тротинетки.


Източник:
standartnews.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!