FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Държавните горски инспектори съставиха 79 акта за нарушение на Закона за горите

В посочения период служителите в държавните предприятия са реализирали 1959 инспекции. Те са на 958 обекти за добив на дървесина, 685 превозни средства, 26 ловци, 11 риболовци и 279 други физически лица. Съставени са 21 акта по Закона за горите и са задържани 27,20 плътни кубически метра обла дървесина и 14,39 пространствени кубически метра дърва.

В същите дни горските инспектори от регионалните дирекции по горите (РДГ) в страната са извършили общо 2 541 проверки по спазване на горското и ловното законодателства. През контрол са преминали 252 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 471 обекта за добив на дървесина, 801 превозни средства, транспортиращи дървесина, 149 риболовци и 868 физически лица.

Съставени са общо 14 констативни протокола и 58 акта за установени административни нарушения. Задържани са общо 4,54 плътни кубически метра фасонирана дървесина, 18,82 плътни кубически метра обла строителна дървесна, 22,20 пространствени кубически метра дърва за огрев, две моторни превозни средства, една каруца и две рибарски мрежи.

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Пазарджик са задържали 18 пространствени кубически метра дърва за огрев с незаконен произход в частен двор в гр. Сърница. Било установено че физическо лице съхранява дърва за огрев от бял бор и смърч, като същите несъответстват на описаните дървесни видове в представения на служителите превозен билет.

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите – София пък са съставили два акта на водач на моторно превозно средство, транспортиращо незаконно добити дърва за огрев. Нарушението е констатирано в горска територия, намираща се в землището на местността Витиня.

На 15.06.2022 г. в гр. София, при осъществена проверка на товарно моторно превозно средство от служители на РДГ-София е установено, че се транспортират 4,14 плътни кубически метра иглолистна фасонирана дървесина, маркирана с производствена марка, но с превозен билет, издаден на 14.06.2022 г. Проверяващите констатират още, че превозното средство не е снабдено с GPS устройство.

На 16.06.2022 г. при извършване на съвместна проверка от служители на РДГ- София и на ОД на МВР София в бивш стопански двор, намиращ се на територията на село Ярлово е констатирано, че се съхраняват 131 броя трупи за бичене от черен бор, с общ обем 18,82 плътни кубически метра немаркирани с контролна горска, общинска или производствена марка. За нарушението е съставен констативен протокол, с който дървесината с незаконен произход е задържана.

За същия период от време три екипа горски служители са проверили общо 270 превозни средства, натоварени с дървесина на трите постоянни контролни горски пункта в района на Регионална дирекция по горите – Пазарджик. В хода на проверките са не са констатирани нарушения на горското законодателство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!