Facebook BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian

Как ще гласуваме с хартиена бюлетина на изборите на 27 октомври

Как ще гласуваме на хартия?

Само с хартиени бюлетини се гласува в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели, в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други специализирани институции, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в секциите на плавателни съдове под български флаг и в арестите и местата за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“.

В по-големите избирателят ще може да избира дали да упражни вота си с хартия или на машина. В чужбина само с хартиена бюлетина се гласува в секциите, за които са подадени под 300 заявления или на предишни избори са гласували по-малко от 300 избиратели, а в останалите ще има избор между хартиена бюлетина и бюлетина от машинно гласуване.

По традиция бюлетините ще бъдат отпечатани на непрозрачна хартия, като на гърба на всяка има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетините са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати. Има и възможност за гласуване с „Не подкрепям никого“ – ако се отбележи тази опци, то гласът е валиден, но се брои единствено за избирателната активност. Вдясно има кръгчета за отбелязване на преференция, в които номерата са от 101 нагоре.

Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на секционната комисия и получава нова за същия вид избор. Поправка може да се направи само веднъж.

Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис „Сгрешена“, подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на комисията, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на комисията.

Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

Източник: actualno.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!