Facebook BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian

Не само в България обичат кисело зеле

Най-важна роля за процеса на ферментация играят бактериите на млечната киселина. Те разграждат въглехидратите, съдържащи се в зелето, на млечна киселина и въглероден диоксид. Предимствата от това са две: млечната киселина намалява pH (водородния показател) на киселото зеле и така предотвратява разпространението на нежелани бактерии – благодарение на това киселият зеленчук има дълъг срок на годност. Освен това млечната киселина придава на зелето желания вкус и го прави по-лесно смилаемо.

Защо киселото зеле е добро за храносмилането

Чрез ферментацията отделяните от зелето газове се намаляват. Фибрите и млечнокиселите бактерии пък осигуряват здравословна чревна флора и могат да стимулират имунната система – но ако зелето се консумира без да е обработено термично.

Принципно за ферментиралите продукти се смята, че имат благоприятно въздействие върху здравето. Смята се също така, че редовната им консумация е полезна за чревната флора и имунната система, помага при затлъстяване и предотвратява различни заболявания, като например на сърдечно-съдовата система. Но основните механизми на този ефект не са окончателно изяснени – има нужда от допълнителни изследвания.

Въпреки това съмнения в ползите от киселото зеле няма – 100 грама от него съдържат само 26 калории, а освен това 1,5 грама протеин, 0,8 грама въглехидрати, 0,3 грама мазнини, 3,5 грама баластни вещества. То съдържа и голямо количество витамин С, холиеви киселини, витамин К, калий, магнезий и калций.

Историята на киселото зеле

Млечнокиселата ферментация наред със сушенето и осоляването е един от най-старите методи за консервиране на храни – вероятно се прилага от над 10 000 години. За киселото зеле няма сведения кога и от кого точно е „открито“. Но макар и да има дълга традиция в Германия, определено не е германско откритие.

Още при строителството на Голямата китайска стена през трети век пр.Хр. работниците са се изхранвали предимно с кисело зеле и ориз. Според преданията монголските племена и татарите са пренесли киселото зеле от Китай на запад.

Още Хипократ е описвал в трудовете си киселото зеле, римляните също са го ценели. В Европа зелето се разпространява най-вече чрез градините на манастирите и през 12-и век вече се налага по трапезите. След като през 1804 един френски готвач успява да го консервира в буркани, Наполеоновата армия също въвежда киселото зеле „на въоръжение“. Същия подход възприемат и противниковите армии и така киселото зеле се превръща във важна тяхна провизия. По тази причина германците още по време на Първата световна война са наричани най-вече от американците The Krauts – зелчовците. Италианците са малко по-любезни – те наричат германците Krauti.

Още през 1687 година италиански пътеводител отправя специално предупреждение във връзка с трудно смилаемата храна: „Германците ядат големи количества зеле, което не би понесло всекиму“. През 19 век швабският поет Лудвиг Уланд в своята „Песен за месарската супа“ възпява зелето като най-типичната германска храна. Особено в САЩ в един момент „немското“ и „киселото зеле“ стават направо синоними – документирана е фразата „германско като киселото зеле“, през 1869 година в едно американско списание за първи път като обидна за германците се използва думата Sauerkrauter – кисели зелки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!