FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

„Огромна част от автомобилите, които се продават като нови в България и на територията на Европа, вече са оборудвани с такива записващи устройства. „Черната кутия“ записва техническа информация, която се извлича от сензорите на автомобила. Тя записва постоянно, но се запаметява само в момент, в който автомобилът реализира ПТП. Ефектът вече е налице. Водачите вече се съобразяват с наличието на записващите устройства и смятам, че има ефект върху поведението им“.

Новият регламент би улеснил разследването на катастрофи и изплащането на застрахователни полици, обясни още Мартин Танчев. Няма как на стар автомобил да бъдат сложени новите системи, допълни той:

„Част от тази информация бе приета от съдебните власти. Съвсем скоро и полицията ще бъде обучена и ще разполагат със същото оборудване за извличане на данни. Информацията от „черните кутии“ застрахователите ще я ползват. Хората приемат това като нещо негативно. Застрахователят, потенциално, би им отказал изплащане на застрахователно обезщетение, но има и другия вариант – някой трябва да докаже, че е невинен. Тези данни биха били в негова полза“.

В България средната възраст на автопарка е над 20 години, в Европейския съюз – 12 години. Близо 3 900 000 автомобила са регистрирани у нас. Над половината от тях са на повече от 20 години.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!