FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Има ли опасни за здравето тежки метали в шоколадовите продукти?

Но консумацията на повече от една порция на ден или в комбинация с други източници на тежки метали – като морски дарове и немит кафяв ориз – може да доведе до кумулативна експозиция, която надвишава препоръчителните стойности, твърдят изследователите.

Някои потребителски групи и независими агенции вече са съобщавали за замърсяване с тежки метали в какаови продукти като черния шоколад. Възможните причини за това са видът на почвата, в която се отглежда какаовото дърво, и промишлената преработка.

Изследователите от Медицинския факултет на Университета „Джордж Вашингтон“ и ConsumerLab.com установиха, че 70 от анализираните от тях 72 продукта, съдържащи какао, са под границите, определени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за замърсяване с олово.

При използване на по-строги граници, определени от щата Калифорния, обаче 31 от 72-те продукта превишават границите за олово, а 13 от 37 – тези за кадмий.

Препоръчителната единична порция шоколад е около 30 до 60 грама.

„Ако замърсените продукти като цяло се консумират в малки количества и рядко от повечето хора, тези замърсители може да не представляват опасност за общественото здраве“, се казва в документа, който завършва с призив за повече тестове на потребителските продукти.

„За разлика от това, ако много такива продукти се консумират сравнително редовно от средния потребител, експозицията на добавките може да представлява проблем.“

Американската група на шоколадовата индустрия National Confectioners Association заяви, че изследването потвърждава, че „шоколадът и какаото са безопасни за консумация и могат да се ползват като лакомства, както е било в продължение на векове“.

Източник: БГНЕС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!