FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

От септември електронните рецепти, ще могат да бъдат изпълнявани и частично

Към момента е-рецептите се изпълняват само напълно, което създава трудности, когато определено лекарство липсва в дадена аптека. С промените ще бъде възможно електронна рецепта, която е частично изпълнена, останалата част да бъде изпълнено по-късно в същата или в друга аптека, сключила договор с НЗОК. Окончателното изпълнение може да се осъществи до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на електронното предписание.

Промените в наредбата налагат обновяване на софтуерите на аптеките спрямо Националната здравноинформационна система, за да може всеки фармацевт да вижда, когато дадена рецепта не е изпълнена напълно. Адаптирането на софтуерите ще продължи и в първата седмица от септември, след което частичното изпълнение на рецептите ще бъде възможно навсякъде.

Издадените до влизане в сила на наредбата електронни предписания се изпълняват по досегашния ред, в срока им на валидност. Наредбата влиза в сила от 1 септември 2024 г., се посочва в документа, обнародван в Държавен вестник на 13 август тази година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!