FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ръждясва металният астероид Психея, откри телескопът „Джеймс Уеб“

© NASA/JPL-Caltech/ASU

Откриване на хидроксилни молекули върху Психия

Използвайки данни от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА, екип, ръководен от Югозападния изследователски институт, потвърди наличието на хидроксилни молекули на повърхността на металния астероид Психея. Наличието на хидратирани минерали е улика за по-заплетената история на Психея, важен контекст за космическия кораб на НАСА на път към този интересен астероид, обикалящ около Слънцето между Марс и Юпитер.

Psyche: масивен астероид с загадъчно минало

С диаметър около 226 километра Психея е един от най-масивните обекти в Главния астероиден пояс. Предишни наблюдения показват, че Психея е плътен, предимно метален обект, който може да е остатъчно ядро от планета, претърпяла катастрофален сблъсък. На 13 октомври 2023 г. НАСА изстреля космическия кораб Psyche, който трябва да измине 3,5 милиарда километра, за да стигне до астероида през август 2029 г.

„Използвайки телескопи с различни дължини на вълната на инфрачервената светлина, ръководеното от SwRI изследване ще предостави различна, но допълваща информация за това, което космическият кораб Psyche е проектиран да изучава“, обяснява д-р Трейси Бекер (Tracy Becker) от SwRI, втори автор на нова статия в списанието Planetary Science Journal на Американското астрономическо дружество, в която се обсъждат тези открития.

Последици за еволюцията на Слънчевата система

„Нашите познания за еволюцията на Слънчевата система са тясно свързани с интерпретациите на състава на астероидите, особено на астероидите от клас М, които съдържат по-високи концентрации на метал“, коментира д-р Стефани Джармак (Stephanie Jarmak) от Центъра по астрофизика | Харвард и Смитсониън, водещ автор на статията, която е провела голяма част от тези изследвания, докато е работила в SwRI. „Първоначално се смяташе, че тези астероиди са оголени ядра на различни планети – хипотеза, основана на спектралното им сходство с железните метеорити.“

Хидратирани минерали и сложната история на Психея

Данните на Уеб сочат за наличие на хидроксилни минерали и може би вода на повърхността на Психея. Хидратираните минерали биха могли да са резултат от външни източници, включително ударни тела. Ако хидратацията е местна или ендогенна, тогава Психея може да има различна еволюционна история, отколкото предполагат сегашните модели.

„Астероидите са остатъци от процеса на формиране на планетите, така че съставът им варира в зависимост от това къде са се формирали в Слънчевата мъглявина“, посочва друг съавтор, д-р Анисия Арредондо (Anicia Arredondo) от SwRI.

„Хидратацията, която е ендогенна, би могла да подскаже, че Психея не е остатъчно ядро от протопланета. Това може да подсказва, че Психея е възникнала отвъд „снежната линия“ – минималното разстояние от Слънцето, където температурите на протопланетния диск са достатъчно ниски, за да могат летливите съединения да кондензират в твърди тела, преди да мигрират към външния главен пояс.“

В статията обаче е установено, че променливостта в интензивността на хидратирането в различните наблюдения предполага хетерогенно разпределение на хидратираните минерали. Тази променливост навежда на мисълта за сложна история на повърхността, която би могла да се обясни с удари от астероиди с въглеродни хондрити, за които се смята, че са силно хидратирани.

Важни последици за разпределението на водата в Слънчевата система

Разбирането на местоположението на астероидите и техния състав ни подсказва как са били разпределени материалите в слънчевата мъглявина и как са еволюирали след формирането ѝ. Начинът, по който водата е разпределена в нашата Слънчева система, ще даде представа за разпределението на водата в други слънчеви системи и, тъй като водата е необходима за живота на Земята, ще определи къде да търсим потенциален живот както в нашата Слънчева система, така и извън нея.

Източник: Research team finds evidence of hydration on the asteroid Psyche, Southwest Research Institute/nauka.offnews.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!