Facebook BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian

Важно за всички шофьори! Стартира смяната към зимни гуми

Сезонната смяна на гумите при автомобила е важна процедура, която изисква внимателно и своевременно планиране. С идването на есента тази задача вече е на дневен ред и въпреки изобилието от информация в дигиталното пространство, все още много водачи не са достатъчно добре запознати с темата. В този материал ще откриете полезни съвети и препоръки, които ще се опитат максимално да отговорят на въпроса – кога е най-подходящият момент за смяната на летните гуми със зимни? Ще започнем с двата основни фактора, които определят процеса по сезонната смяна на автомобилните гуми – какво казва законът и какво казва времето.

В българското законодателство е записано, че от 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Както знаем обаче, атмосферните условия често могат да бъдат непредвидими, като рязко застудяване преди 15 ноември може да задължи смяната на гумите да бъде преждевременна. При падане на температурите под +7°C, каучуковата смес при летните гуми започва да губи от своите свойства и качества, затова се препоръчва всички водачи да предприемат стъпки за подготвяне на автомобила за зимни условия.

В Закона за движение по пътищата на Република България не се изисква автомобилът да бъде изрично със зимни гуми, като при наличие на летни или всесезонни гуми под внимание се взима основно дълбочината на техния протектор. Всеки шофьор може сам да провери дали гумите на неговия автомобил са в законовите норми, като за целта може да използва специализирания инструмент – дълбокомер за автомобилни гуми, или да заложи на лесния и практичен метод с монета от 1 лев. Ако цифрата 1 на монетата се скрие до началото на основата си в грайфера на гумата, значи отговаря на изискването за дълбочина от 4 мм. Ако обаче дълбочината на протектора покрива минимално “златния” кант на монетата, тогава водачът подлежи на санкция.

Източник: standartnews.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!