FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Белтъкът или жълтъкът е по-полезен?

Много интересен факт е, че ако вземе едно и също количество белтък и жълтък, белтъчините ще бъдат повече в жълтъка. В жълтъка има повече протеин, отколкото в белтъка, но стойностите се разминават с малко единици. Яйцата съдържат широк спектър от незаменими аминокиселини, като най-важните сред тях са метионин и лицин. Яйцата съдържат почти всички хранителни вещества, от които организмът ни се нуждае всеки ден – минерали, витамини, желязо, магнезий, калий, фосфор, калций, холин, биотин, фолиева киселина, витамини А, В, D, Е, селен.

Витамин Е се грижи за сърдечното здраве и кръвоносната система. Смятате се, че той заедно с лутеина могат да намалят риска от туморни заболявания. Витамин D и фосфора се грижат за здравето на костите и зъбите. Консумацията на яйца може да подобри и зрението благодарение на аминокиселините и някои вещества. Яйцата се усвояват най-добре от организма при правилна термична обработка, особено когато са варени и оставени по-рохки. Добри са и бъркани, в миш маш, на очи или като съставка в кремове. Ако яйцата са варени повече от 7-10 минути, белтъкът става по-труден с усвояване и може да доведе до газове и стомашен дискомфорт. Ако са твърдо сварени, яйцата се усвояват за три часа, а ако са рохки – са един. Усвояват се напълно, ако се приемат в комбинация с подправки, зеленчуци, фреш или смути. Когато обаче се съчетаят с продукти, съдържащи нишесте, въглехидратни зеленчуци или млечни продукти, те се усвояват по-бавно. Не е препоръчително да се съчетават в една порция яйца, месо и риба, защото всички са белтъчни храни. Ако все пак хапнете от такова ястие, не приемайте много захар и вода, защото това ще забави усвояването на храната още повече. Ако изпитвате тежест, газове, подуване или друг стомашен дискомфорт, след като хапнете белтъчна храна, не се хранете поне 2-3 часа. Важно е да ядете пресни яйца, ако е възможно домашни. Може да проверите дали едно яйце е прясно като го потопите във в съд с вода. Прясното яйце ще потъне на дъното, а старото ще остане на повърхността. Ако тествате яйцата в магазин, просто ги завъртете. Старото ще се върти повече от прясното. Ето защо леля ми никога не изхвърля. Хубаво е да измиете яйцата преди да започнете да готвите с тях.

Източник: Actualno

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!