FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

България на трето място по най-скъпи продукти

Първа спирка из Европа е луксозният курорт Ница във Франция. Продуктите са зеле, мляко, яйца, хляб и олио. Веригата е среден ценови клас. Хлябът е 2 евро, яйцата са евро и 80 цента за 6 броя, което прави 30 цента за едно. Олиото е на промоция, но единичната цена е близо 3 евро. Цените може да варират, но стоките от първа необходимост излизат по средно 10 евро и 75 цента или малко над 20 лева.

Причините, поради които цените в Италия са поскъпнали с 3% са двете години на рестрикции и нисък оборот за икономиката, високи цени на енергийните източници на международните пазари, недостиг на основни суровини. Така например ако до преди 2 години за пица и халба бира е трябвало да платим 10 евро, към момента цената е далеч по-висока.

Цените на яйца, прясно мляко, олио са сходни с Франция, но сметката е с повече от евро по-малко. В Англия пък разнообразието е голямо за всеки джоб. Олиото е малко над паунд, същото важи и за останалите продукти. В един от хранителните магазини в Благоевград олиото е 3,50 лв., а зелето – 1,50 лв. за килограм. В Италия и Франция покупката на зеле, яйца, мляко, хляб и олио щеше да ни струва 20 лева, в България струва 12, а в Обединеното кралство 10. Така се оказва, че България е на трето място по най-скъпи продукти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!