FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В мездренското село Ослен Криводол отбелязаха храмовия празник в новата църква

Тържествена Света Литургия и празничен водосвет по случай храмовия празник на църквата отслужи отец Дилян Иванов. Той разказа житието на светеца и чудесата, сътворени от него и благослови дарителите и миряните за здраве, мир и благополучие.

По стародавна българска традиция всяка паланка, село и махала са имали своя духовен дом на вярата. И тук, в Ослен Криводол, хората имали своя вековен храм, построен още през 14 век, но вече рухнал, полуразрушен и непристъпен. Но какво е село без църква?! Така преди около 10 години в малкото планинско селце започнала строежът на новата църква – голяма и светла. В богоугодното дело се включили десетки доброволци и дарители от цялата страна, с чиито труд и средства в центъра на селото днес се издига духовният храм.

И не е случайно, че новопостроеният Божи дом е приел за свой небесен покровител свети Николай Чудотворец. Така новият храм днес се превръща в своеобразен приемник и продължител на средновековната полуразрушената църква „Св.Николай“ в местността „Гробището.

Днешният ден за всички жители на Ослен Криводол наистина бе повече от празник. За църквата и за новото начало Пенка Генова сподели, че тази духовна придобивка е дело на много хора, спомогнали селото днес да има своя църква: „Това не е просто църква, това е храм!” – допълни развълнувано възрастната жена.

За изографисването на църквата разказа самият зограф Христо Божков, който сподели, че основната идея била да се изографиса в централната част на иконостаса стенописа „Тайната вечеря”. И то близко до оригиналния стенопис от старата църква, дело на зографа Пимен Зографски, запазен днес в Регионалния исторически музей във Враца.

Гости на празника бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, дарители, строители и спомоществователи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!