FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Двама ученици от Пловдив станаха шампиони по скално катерене

© Снимка: Ирена Цветанова

Близо 50 участници от различни клубове и различни краища на страната участваха в 11-ата Катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене. Събитието се проведе на 30 и 31 октомври, след като два пъти беше отлагано заради неподходящи метеорологични условия. То се организира веднъж годишно от Българската федерация по катерене и алпинизъм и сайта climbingguidebg.com. Тази година събитието беше подкрепено и от ПП „Врачански Балкан“.

Най-малкият участник беше 10-годишният Кристиян Мирчев от “НСА”, София, а най-възрастният – инициаторът и главен организатор на срещата, Николай Петков от АК “Планинец”. Именитият алпинист обаче катереше маршрутите само за удоволствие, тъй като е автор на 99% от тях и по регламент не можеше да участва в състезанието за медалите.

© БНР

Среброто беше завоювано от Владислав Ангелов, клуб „Трапезица“, Велико Търново, и 11-годишната Ема Гайдарска от „НСА“, Бронзовите медали отидоха при Владимир Пеков – АК „Планинец“, и Ралица Плугова – „НСА“.

Главен съдия на срещата беше Ивайло Радков – Фазата – един от треньорите на националния отбор по спортно катерене, чиито възпитаници тази година донесоха световна слава за България – Николай Русев стана световен и европейски шампион при юношите в дисциплината “боулдър”, а в дебютната си година в по-горната възрастова група – жени, Алекс Тоткова стана бронзов медалист от Световната купа във Франция. Постижения, които се случиха за първи път в историята на българското катерене.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!