FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Достъпите до електронните услуги на НОИ през 2021 г. надминаха 14 милиона

Заявките за ползване на онлайн справки за пенсиите са с близо 33% повече – при около 1 милион през 2020 г., през следващите 12 месеца са се увеличили с близо 300 000. Най-голям прогрес от тази група бележи електронната услуга със свободен достъп „Преизчисляване на стаж към трета категория труд“, при която увеличението на достъпите е с повече от 70%. Справките за издадените пенсионни разпореждания са с 48% повече и за цялата 2021 г. достигат 750 000.

Електронните справки, свързани с отпускането и изплащането на обезщетенията за временна неработоспособност, също регистрират нарастване в използваемостта с около 8%. Най-популярна и през 2021 г. остава е-услугата на НОИ – „Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО)“. Клиентите са се възползвали от нея над 5,5 милиона пъти, като увеличението спрямо година по-рано е с над 500 000 заявки или 10%. Другата популярна справка – за социално осигуряване по ЕГН, има растеж също от 10%, като достъпите до нея вече надминават 3 милиона.

НОИ предоставя повече от 70 електронни услуги – справки, е-услуги, административни услуги и др. Част от онлайн справките за осигурените лица са със свободен достъп, а за повечето се изисква наличие на персонален идентификационен код (ПИК), който се издава във всяко едно от териториалните поделения в страната или по електронен път. През 2021 г. броят на издадените кодове за достъп до услугите на НОИ е 206 700, което е с близо 31 000 повече от предходната година. Издадените по електронен път ПИК са 17 665 или около 9%.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!