FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Идва сезонът на електрическите тротинетки: Вижте правилата за безопасно движение

Не са редки случаите, при които при най-малката неравност като дупка или камък, довеждат до загуба на контрол и последващ инцидент.

За да участва в движението по пътищата трябва да бъде имат напълно изправни:

yes спирачки

yesмеханичен или електронен звънец и да няма друг звуков сигнал

yesустройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Минималната възраст на водача за управление на електрически тротинетки е над 14 години – само по велосипедни алеи и над 16 години – по велосипедна инфраструктура като велоалеи, както и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч.

От полицията припомнят, че за децата, които управляват тротинетки на възраст до 18-години е задължително да използват предпазна каска. Това може да се окаже животоспасяващо при пътен инцидент. Освен стандартното осветление на електрическата тротинетка, силно е препоръчително да имате и светлоотразителна жилетка. Така ще бъдете видими отдалече за останалите участници в пътното движение, особено в тъмната част на денонощието.

Въпреки това полицията съветва водачите, особено тийнейджърите да не се движат с тротинетки по тъмно.

Хората ползващи тротинетки трябва да са наясно, че е необходимо да спазват правилата за движение по пътищата, да спрат на червен светофар, на знак „STOP“.

На пешеходните пътеки те трябва да пресичат както останалите пешеходци, като бутат тротинетката или велосипеда си. Абсолютно забранено е придвижването на повече от един човек на тротинетка, както и говореното или писането по мобилен телефон по време на движение.

Особено внимание се обръща на родителите, които предоставят безконтролно на децата си за управление електрически тротинетки. Това крие голям риск от пътен инцидент, при който детето може да пострада много сериозно или с неразумното си поведение на пътя да предизвика катастрофа с други участници в пътното движение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!