FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Има ли връзка между времето и мигрената

© pixabay.com

Какво точно е мигрена?

Обикновено това е наследствено заболяване, което се проявява предимно жените, засягайки различни мозъчни системи и кръвоносни съдове в мозъка и заобикалящите го мембрани.

Изявените симптоми на мигрена включват силно, пулсиращо главоболие, често придружено от гадене, повръщане, изключителна чувствителност към светлина, шум и миризми. Болката може да продължи от четири до 72 часа и обикновено е с умерена до силна интензивност, понякога правейки страдащия напълно недееспособен.

Мигрената обикновено се класифицира в два основни вида. Първата е „мигрена с аура“, известна преди като „класическа мигрена“, представляваща около 10-15% от случаите. Характеризира се с преходно неврологично разстройство, възникващо преди началото на главоболието, което често се проявява като зрителни смущения, сензорни промени или дори затруднения в говора.

Вторият тип е „мигрена без аура“, при която главоболието започва без предшестващи неврологични симптоми. Интензитетът на болката и придружаващите я симптоми могат значително да варират между отделните индивиди, а често и в рамките на едно и също лице.

Днес са известни много отключващи фактори и причини за мигренозни пристъпи. По време на екстремни климатични условия мнозина се страхуват, че времето може да бъде друг фактор, допринасящ за честотата и интензивността на мигрената.

Връзката между времето и пристъпите на мигрена обърква медицински специалисти и изследователи от години. Много пациенти твърдят, че колебанията във времето, особено през лятото и горещите вълни предизвикват по-чести и тежки мигрени.

В последно време се наблюдават непредсказуеми промени във времето, включително продължителни и интензивни горещи вълни. Тези състояния могат да действат като значителни причини за мигрена сред страдащите. Предишно израелско проучване установи връзка между появата на гореща вълна и появата на мигрена.

Проучване, базирано на данни от Американската космическа агенция, установи връзка между електромагнитните бури на слънчевата повърхност и тежестта на мигренозните пристъпи – явления, които хората обикновено не свързват с ежедневието си, но могат да ги засегнат по неочаквани начини.

Многобройни проучвания в световен мащаб измерват фактори като температура, скорост на вятъра, влажност, барометрично налягане и бързи промени във времето, но не успяват да осигурят окончателна връзка с честотата, интензивността или продължителността на мигрената. Въпреки това е предизвикателство да се отхвърли всяка връзка между климатичните фактори и появата и тежестта на мигрена.

Фактори на околната среда, като неадекватна хидратация през лятото, излагане на сух въздух от климатици и бързи температурни промени при влизане или излизане от климатизирани пространства, също могат да повлияят на страдащите от мигрена, тъй като външната среда може да повлияе на физиологичните процеси в тялото.

В обобщение, промените във времето, включително температурните колебания и екстремните горещини, могат да послужат като катализатор за мигренозни пристъпи и да влошат симптомите при някои хора.

Спектърът от налични лечения е обширен, със забележим напредък в превантивните лекарствени предписания. Доскоро се използваха неспецифични лекарства като лекарства за кръвно налягане, антиепилептични лекарства и антидепресанти. Въпреки това се появи специфично биологично лечение на мигрена, прилагано чрез самоинжекции веднъж месечно. Това лечение съдържа антитела, насочени към CGRP, вещество, замесено в отключването на мигрена, тъй като е свързано с възпаление и разширяване на кръвоносните съдове, които причиняват болка. Тези антитела ефективно инхибират неговата активност.

Източник: dariknews.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!