FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Мистичното светилище Бегликташ става сцена на оперен фестивал

Събитието ще бъде осъществено от огромен екип от специалисти. Те ще се погрижат за построяването на голямата сцена, която ще бъде осветена от специфични генератори, защото в загадъчната местност няма доставка на ток. Счита се, че магическото място съществува от 14 в. пр. н. е. и е било обсерватория на траките. Според езотериците пък светилището край Приморско е един от комуникационните центрове с Космоса. Достатъчно е човек да отиде там и да си пожелае нещо, което много иска.

Фестивалът „Опера на светилището“ ще се проведе на мистичното място за трети път. Постановките, които ще бъдат представени, са адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев за спецификата на природните условия в Бегликташ, каза говорителят на Държавната опера – Бургас Теменуга Захариева и добави, че оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки.

Постановките са уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите, посочи Захариева.

Под диригентската палка на маестро Сунай Муратов и маестро Иван Кожухаров, вълнуващите нестандартни срещи с героите на Пучини, Верди и Бизе ще се сътворят на откритата сцена на Бегликташ от 20:30 часа по време на трите фестивални вечери.

На 6 август ще бъде представена емблематичната опера в три действия от Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай“, с режисурата на доц. д-р Александър Текелиев.

Солистите, оркестърът и хорът на Бургаската опера, под диригентската палка на маестро Сунай Муратов, ще разкажат чрез средствата на музикално-сценичното изкуство трагичната история на една влюбена жена и опустошително силните чувства на отдаденото докрай женско сърце.

Сценографията на „Мадам Бътерфлай“, издържана в минималистичния източен стил, е на Борис Стойнов, художник на изящните костюми е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, помощник-режисьор е Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев. В постановката ще участват и съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.

Действието на операта „Мадам Бътерфлай“ се развива в началото на 19-и и 20-и век в Нагасаки. Тази история е за една млада гейша, Чо-Чо-сан, която е кръстена „Пеперуда“, заради нейната красота и изящество. Гейшата е влюбена в лейтенанта на американската флота Пинкертон. Тя се противопоставя на традициите на своя народ и се омъжва за него.

Историята на Мадам Бътерфлай е трагедията на сблъсъка на два свята: западен и източен, мъжки и женски, екстровертен и интровертен, разказа Захариева.

„Бал с маски“ ще се играе 13 август, „Кармен“ – на 20 август.

Източник: bta.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!