FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

МОН: Над половин милион ученици се върнаха в клас

Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

При тестването на 6 и 13 декември са установени 232 заразени ученици. Най-много – 92, са те в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, при учениците от V до VII клас положителните тестове са 68. Шестдесет са позитивните учители, 32 е броят при непедагогическите специалисти.

От утре се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30% от учениците искат да се върнат в училище с тестване или „зелен сертификат“. Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за изследване или „зелен сертификат“, целият клас оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата. Промяната беше направена с решение на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 9 декември.

Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности. Междувременно вече са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната за COVID-19 до Коледната ваканция.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!