FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

МОН обяви при какви условия ще се върнат учениците в клас

Връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболяемост ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда – с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа.

Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн. Особено за малките ученици до IV клас присъственото обучение е ключово важно.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата.

От вида тест зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14%.

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!