FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Над 28 млрд. лв. постъпления в НАП за 2021 г.

През 2021 година приходите за централния бюджет възлизат общо на 16,5 млрд. лв., което с близо 15% повече от предходната 2020 г. От тях над 8,3 млрд. лв. са постъпленията от данък добавена стойност, които са и с най-висок ръст в сравнение с миналата година – над 900 млн. лв., отчитат от НАП.

Над 3,2 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 4,2 млрд. лв. са от данък върху доходите на физически лица, което е с 15,7% повече в сравнение с 2020 г.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 11,7 млрд. лв., като от тях 7 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 3 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,7 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Ръстът в приходите от осигурителни вноски надвишава 10 % спрямо предходната година.

„Измина още една трудна година в извънредна епидемична обстановка. Но въпреки трудностите, бизнесът и гражданите продължиха да спазват коректно своите задължения, като НАП отчита увеличен ръст на доброволно деклариране и плащане. Това до голяма степен се дължи на партньорския подход и липсата на натиск от страна на приходната агенция. Благодаря на колегите за усилията и постигнатото. Високата събираемост е добра новина както за бюджета, така и за цялото общество“, каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!