FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Скоро светът ще бъде неузнаваем – какво ностя климатичните промени

Публикуването на последната книга на Бил Макгуайър, „Hothouse Earth“, не може да бъде по-навременно. И това е само началото, настоява Макгуайър, който е почетен професор по геофизични и климатични изследвания в Лондонския университет. Както той изяснява в безкомпромисното си описание на предстоящата климатична катастрофа, ние, твърде дълго пренебрегвахме изричните предупреждения, че нарастващите въглеродни емисии опасно нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето самодоволство под формата на бури, наводнения, суши и горещи вълни, които лесно ще надминат сегашните крайности.

Решаващият момент, твърди той, е, че сега няма шанс да избегнем опасен, всепроникващ климатичен срив. Преминахме точката, от която няма връщане и можем да очакваме бъдеще, в което смъртоносните горещи вълни и температури над 50 градуса, ще бъдат често срещани в тропиците, където летата в умерените географски ширини неизменно ще бъдат все по-горещи, и където нашите океани са обречени да стават все по-топли.

„Дете, родено през 2020 г., ще се сблъска с много по-враждебен свят, отколкото неговите баба и дядо“, настоява Макгуайър. В това отношение ученият, който също е бил член на Работната група за природни катаклизми на правителството на Обединеното кралство, заема крайна позиция. Голяма част от останалите експерти по климата все още твърдят, че ни остава време, макар и не много, за да постигнем значимо намаляване на емисиите на парникови газове. Бързият стремеж към нетна нула и спирането на глобалното затопляне, са все още в нашите ръце, казват те.

Подобни твърдения се отхвърлят от Бил Макгуайър. „Познавам много хора, работещи в науката за климата, които казват едно нещо публично, но съвсем различно в неформална среда. Поверително всички те са много по-уплашени от бъдещето, пред което сме изправени, но няма да признаят това публично. Наричам това успокояване на климата и вярвам, че то само влошава нещата. Светът трябва да знае колко лоши ще станат нещата, преди да можем да се надяваме да започнем да се справяме с кризата.

Макгуайър завършва книгата си „Hothouse Earth“ в края на 2021 г. В нея той включва много от рекордно високите температури, които този месец едва не опустошиха планетата, включително екстремните явления, които достигнаха Обединеното кралство. Няколко месеца след като завършва ръкописа си, той установява, че много от тези рекорди вече са били счупени. „Това е проблемът с написването на книга за срива на климата“, казва Макгуайър. „До момента, в който бъде публикувана, тя вече е остаряла. Ето колко бързо се развиват нещата.”

Горски пожари с безпрецедентна интензивност и свирепост обхванаха Европа, Северна Америка и Австралия тази година, докато рекордните валежи в Средния Запад доведоха до опустошителните наводнения в националния парк Йелоустоун в САЩ. „И докато се насочваме към 2023 г., светът навън вече е различен“, добавя той. „Скоро ще бъде неузнаваем за всеки един от нас.“

Източник: dariknews.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!