FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Специалисти прогнозират огромен ръст на цените при част от лекарствата

Костов пояснява, че има друго лекарство на същата фирма производител, което е много подобно и се използва за отслабване. В момента в страната този препарат липсва в аптеките, и то от доста време. Получават се съвсем малки количества, които са крайно недостатъчни.

Той обясни, че тези лекарства са от нова фармакологична група, която е много модерна в момента. По думите му има много добър ефект върху контрола на кръвната захар в монотерапия или в комбинирана терапия и това е причината да се предписват все повече. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките посочи, че въпреки че има лекарство „Саксенда“, което е специално за отслабване, търсят „Оземпик“, защото излиза по-добре като цена, но и се сваля над 6% от теглото и се прилага един път седмично.

Специалистът по хранене, диететика и обществено здраве проф. Донка Байкова също коментира, че затлъстяването е метаболитно заболяване, а не само козметичен проблем. 85% от хората със свръхтегло развиват и диабет тип 2. Този препарат повлиява на теглото на нивото на двата хормона – инсулин и глюкагон, като изразходва депата на глюкагон от черния дроб, което е добре. Влияе на нивата на кръвната захар и в същото време действието му е да намалява апетита. Намаляването по естествен начин храната и увеличаването на енергоразхода, влияе добре върху теглото.

Проф. Байкова подчерта, че е съобщено за много рискове от лекарството, въпреки че наблюденията са краткосрочни – повлиява на функциите на панкреаса, черния дроб и на бъбреците, също така забавя приема на лекарствени продукти. Тя допълни, че трябва да се внимава, защото това е продукт, изписван по рецепта от ендокринолог и посъветва, че трябва да се обърне внимание на приема на храна.

От своя страна Костов обясни, че за съжаление, липсата на лекарства стана нещо нормално. За радост, при някои от лекарствата за Ковид-19, поради намалената заболеваемост през лятото, консумацията намаля и те не са така дефицитни, както бяха. Една от основните причини за липсата на определени лекарства е износът. Въпреки че фирмите притежатели за разрешение за употреба твърдят, че внасят повече от необходимото, тези лекарства изобщо не достигат до аптеките, тъй като все още се намират много вратички в тази система и има още какво да се желае.

Той съобщи, че продължава поскъпването на лекарствата, в момента има преоценка на много лекарства, добавки и козметика. Според него тазгодишната инфлация ще се отрази при цените на лекарствата без лекарско предписание догодина – огромният ръст на цените ще бъде в началото на следващата година.

Източник: dnes.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!