FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Столетниците в градовете са два пъти повече от тези в селата

Прави впечатление, че в градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко – 103-ма. Значително повече – 4950 са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години, показват още данните.

В община Монтана има един столетник – жена на 101 години, която през зимата живее при децата си в столицата. Най-възрастният човек встраната живее в село Мало Конаре. Той е роден на 1 януари 1920 г. и в първия ден от новата година ще навърши 103 години.

Тайната на дългия живот е в движението и добрата храна, смята единствената столетница от Видинско, – баба Мария Костова от село Войница. Преди три месеца тя е отпразнувала своята 100-годишнина в добро здраве и силен дух сред своите роднини и приятели е казва, че тайната на дългия й живот е в движението и добрата храна. Възрастната жена обича да хапва всичко, което може да отгледа в градината си, но яде също месо и риба. По празник пийва и по чашка червено вино, разредено с лимонада.

Жителите на Родопите посочват като фактор на дълголетието консумацията на кисело мляко.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!