FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

С мобилно приложение МЗ въвежда контрол върху цените на лекарствата

По думите му така ще има и мобилно приложение за пациенти и лекари, където да се вижда цената и по този начин ще се въведе и контрол върху цените на лекарствата.

Системата ще проследява и отпусканите количества лекарства в България и ще прави анализ на причините на недостига на дадено лекарство.

До седмица се очаква да е готова и ще представлява цялостен алгоритъм по точки, каза министърът. Ще се отчитат лекарствата, които се заплащат от НЗОК, за да се спрат злоупотребите.

Идеята на Министерство на здравеопазването не е в санкциите, а в подобряването на контрола, поясни Меджидиев.

В момента в аптечната мрежа липсват 9 медикамента. Основният проблем, по думите на министъра, е в системата СЕСПА, която не може добре да проследява медикаментите.

В максимално кратък срок промените, които служебното правителство предвижда, ще бъдат внесени в парламента, заключи Асен Меджидиев.

Аркади Шарков посочи, че платформата цели да предотврати спекулата с лекарствоснабдяването. В момента чрез нея се вижда, че има недостиг на 82 лекарства, посочи той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!