FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Лунни и слънчеви затъмнения чертаят съдбата ни през 2024 г.

От България ще може да се наблюдава второто лунно затъмнение – това на 18 септември, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „СВ. Климент Охридски“.

Пълното слънчево затъмнение на 8 април 2024 г. безспорно ще бъде най-интересното астрономическо явление за годината. То ще се наблюдава най-добре от Мексико и от централната част на САЩ, уточни специалистът. Пръстеновидното слънчево затъмнение на 2 октомври 2024 г. ще бъде видимо от Южно Чили и Южна Аржентина.

Маркишки е автор на вече традиционното издание на катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет „Гид на любителя астроном“. То се разпространява безплатно и съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България. Предстои публикуването на изданието на гида за 2024 г., съобщи Маркишки.

Две слънчеви и две лунни затъмнения можеха да бъдат наблюдавани и през 2023 г. Само двете лунни затъмнения можеха да се наблюдават от територията на страната.

Източник: standartnews.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!