FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

По-строги санкции при замърсяване на околната среда

Анализ за периода 2019-2021 г. показва, че глобите не са актуализирани повече от десет години и малките санкции нямат никакъв ефект спрямо нарушителите, които често предпочитат да ги плащат редовно, вместо предприемат мерки за преустановяване на замърсяването. Ниските санкции водят до повишаване броя на нарушенията, а от там – до увреждане на компонентите на околната среда – атмосферния въздух, атмосферата, водите, почвата, земните недра, ландшафта, природните обекти, минералното разнообразие, биологичното разнообразие и неговите елементи. От МС отбелязват, че това води и до реална опасност от застрашаване на живота и здравето на хората.

С нормативните промени се повишават санкциите при увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми и при неспазване на определени емисионни норми и ограничения. Прилагат се формули за изчисляване на санкции при измерени концентрации над установените среднодневни и средногодишни норми за допустими емисии.

Промените по отношение на нарушенията, касаещи качеството на атмосферния въздух, са в съответствие с европейската директива за емисиите от промишлеността. С измененията в наредбата се цели увеличаване на санкциите при отчитане на инфлацията, като най-вече се спазва принципът „замърсителят плаща“.

Размерът на индивидуалните санкции за повечето замърсяващи вещества се повишава с 50%, а в някои случаи увеличението достига и до 100%.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!