FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кнежа отбелязва своята 80-годишнина

© plevenpress

Ангел Бачийски е историк по образование и учител в Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ и уредник в Историческия музей на град Кнежа. В ефира на „Нашият ден“ той разказва кога са намерили първите белези за създаването на някакъв живот или някакъв тип цивилизация на територията на града.

„Близо 6000 години в земите, които обхваща градът, има живот. Развитието започва по време на тракийската цивилизация – има открити такива находки“, споделя той.

Откритите в Кнежа и проучени археологически артефакти са богат извор на сведения за живота на хората в днешното землище на Кнежа през последните няколко хилядолетия.

По време на османския период името на града е Исмаил бунар. Предполага се, че така се е казвал първият управител на града. Селището се разраства особено бързо след Кримската война, когато започват да пристигат много фамилии от Молдова, Румъния и от територията на днешна Украйна.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!