FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

МЗ: Ще има гратисен период за е-рецептите до 1 април

Министърът припомни, че в петък ще се проведе среща за електронните рецепти с премиера Николай Денков, с представители на съсловните организации, на Българския лекарски съюз и на фармацевтите. „Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така че да има и възможност на хартия, и възможност за електронна рецепта“, заяви министър Хинков. И допълни, че процесът е подготвен, така че самите ползващи рецептите да видят предимствата на електронния вариант.

Според здравния министър няма натрупано напрежение в системата заради електронните рецепти. „Имаше напрежение в началото, като всяко ново нещо, което изисква промяна на ежедневни действия. Особено пък свързани със закупуване и отпускане на лекарства, но нещата се уталожват и сега“, каза министър Хинков.

И информира, че над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват. „Но ние търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем“, подчерта министърът. По думите му проблемът съществува и в Европа, но в България няма създадена нагласа, че антибиотиците не са бонбони.

Министърът каза още, че има наблюдения за лекарствен туризъм заради електронните рецепти, но това е рядкост. „Има лекарствен туризъм тогава, когато липсва лекарство. А когато то е налице и се изписва по определения ред, не бива да има такъв туризъм и няма да има“, коментира Христо Хинков.

Източник: .actualno.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!