FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Обявиха пожароопасен сезон за всички области в страната

През 2020 г. са регистрирани 499 пожара върху горска площ от близо 53 000 дка. От тях 3 300 дка гори са засегнати от върхови пожари. За периода от 1 януари до 26-и април 2021 г. са възникнали 56 пожара в горските територии, в страната. Пожарите са преминали низово и са засегнали площ от 1330 дка в иглолистни, широколистни и смесени насаждения, както и незалесени горски площи. Основната причина за повече от 99 на сто от пожарите в горските територии на страната е човешка небрежност.

От Изпълнителната агенция по горите призовават всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън на открито, в т. ч. и в земеделски земи. Лице, забелязало пожар в горски или земеделски територии, незабавно трябва да се обади на тел. 112, което ще спомогне за бързото му локализиране и организиране на неговото потушаване, припомнят от ИАГ.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии. Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях са задължени да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за тази цел места.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!